Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

Süneye Karşı Biyolojik Mücadele

 

14.5.2007 14:40:37

Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Bölge Editörü Mehmet Duman: “Biyolojik Mücadelede Amaç, Daha Temiz Bir Çevre ve Doğal Ürünler Elde Etmektir” Dedi.

 

 

 

İHA-Şırnak İl Tarım Müdürlüğü, süneye karşı biyolojik mücadele çalışması başlattı. Süneye karşı başlatılan biyolojik mücadele sonuncunda çiftçiler, mahsullerini ilaçlatmaktan kurtulacak.

 

İl Tarım Müdürlüğü tarafından Silopi ilçesine bağlı Esenli köyünde düzenlenen süneye karşı biyolojik mücadele çalışmalarına, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Bölge Editörü Mehmet Duman, İl Tarım Müdürü Sedat Sami Eren, Silopi İlçe Tarım Müdürü Mustafa Osmanoğlu, Cizre İlçe Tarım Müdürü Osman Canoruç, İdil İlçe Tarım Müdürü Beşir Yalçın ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Süneye karşı mücadelede ağaçlık alanların büyük etki sağladığını belirten Bölge Editörü Mehmet Duman, Şırnak bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Bölgede başlatılan uygulamanın süneyle bulaşık olan buğday tanelerine frikosus denilen yumurta parazitlerini salma eylemi olduğunu açıklayan Mehmet Duman, "Mevcut bulunan bir ilaç paketinde parazitli yumurtalar bulunmaktadır. Bu parazitli yumurtaların özelliği, buğday tanecikleri içerisinde mevcut bulunan süne yumurtalarını ilaç atmadan kontrol altına almak amacı ile ürettiğimiz parazitlerdir. Bizim yaptığımız bu çalışma Şırnak'ta bir ilktir. Adana Zirai Mücadele ile Diyarbakır Zirai Mücadele sadece bu üretimi yapıyor. Çok pahalı bir yöntemdir. Çiftçilere önerim tarlanıza, kanal boylarına, tarla kenarlarına nektar veren ve kalın kenarlı ağaçlar diksinler. Biyolojik mücadelede amaç daha temiz bir çevre ve daha doğal ürünler elde etmek" dedi.

 

Tarlalara atacakları ilacın dozuna dikkat etmeleri konusunda çiftçileri uyaran Duman, ilacın ne zaman atılıp atılmayacağını da mutlaka bilen birisine sorulmalarını istedi. Çiftçilere verilen bilgilerin ardından Diyarbakır Biyolojik Araştırma laboratuarında üretilen ve ilçeye Bölge Editörü Mehmet Duman tarafından getirilen 20 bin parazit yumurtası, 1 dönümlük buğday tarlasına 3'er metre aralıklarla bırakıldı. Bırakılan yumurta parazitleri bir hafta sonra Silopi İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek ve yapılacak incelemeler sonucunda yumurta parazitlerinin sonuçları ortaya çıkacak.

 

İl Tarım Müdürü Sedat Sami Eren ise 15 gün önce Silopi'de aşırı yağan doludan ekili alanların büyük zarar gördüğünü söyledi. Ekinleri hasar gören çiftçilerin büyük bölümünün tarım sigortası bulunmadığını belirten Eren, "Bundan dolayı çiftçilerimiz, tarım sigortalarından yararlanmayacak. Ama bundan sonra tarım sigortasını yaptırmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

 

 

        

Bu habere 0 adet yorum yapıldı.

   Diğer Başlıklar

  BARIŞA DAHA YAKINIZ 29.9.2010
  TMK mağduru Ailelerden süresiz eylem 5.6.2010 05:19:58
  SİLOPİ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ HALK OYUNLARI ŞAMPİYONU OLDU 1.3.2010 00:58:16
  BİLİNÇSİZ BİLGİSAYAR KULLANIMININ DOĞURACAĞI SONUÇLAR 3.8.2009 12:10:14
  TÜRKİYE'NİN İLK BİLİM MERKEZİ'NİN PROJE İHALESİ YAPILDI 24.3.2009 12:51:43

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2337959

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber